Pokrm z červených ledvinových fazolí a rýže podávejte s pálivou omáčkou, aby byl trochu pikantní. Přidat můžete i kapku jablečného octa.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Doba vaření: 3 hodiny a 5 minut
  • Dodatečný čas: 8 hodin
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 500 g suchých červených ledvinových fazolí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 nakrájená zelená paprika
  • 2 nakrájené stonky celeru
  • 2 lžíce mletého česneku
  • 6 šálků vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky kajúnského pepře
  • 1/4 lžičky sušené šalvěje
  • 500 g klobásy nakrájené na plátky
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže

Postup

  1. Fazole propláchneme a poté je přes noc namočíme do velkého hrnce s vodou.
  2. Na pánvi na středním ohni rozehřejeme olej. Cibuli, papriku, celer a česnek smažíme na oleji 3-4 minuty.
  3. Fazole opět propláchneme a přendáme do velkého hrnce se 6 šálky vody. Uvařenou zeleninu vmícháme do fazolí. Dochutíme bobkovým listem, petrželkou, tymiánem, kajúnským pepřem a šalvějí. Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na středně nízkou. Vaříme 2,5 hodiny.
  4. Vmícháme klobásu do fazolí a pokračujeme v dušení po dobu 30 minut.
  5. Mezitím si připravíme rýži. V hrnci přivedeme 4 šálky vody a rýži k varu. Snížíme teplotu, přikryjeme a vaříme 20 minut. Fazole podáváme na dušené bílé rýži.

Tipy

  1. Proč musím namáčet sušené fazole? Sušené fazole by se měly před vařením namočit, aby se lépe trávily a rychleji vařily. Nemáte-li celou noc na namočení fazolí, přiveďte sušené fazole s vodou k varu, poté je z ohně stáhněte a nechte fazole odležet 1-4 hodiny, dokud nepůjdou snadno rozmačkat.
  2. Co podávat k červeným fazolím a rýži? Tento pokrm může sloužit jako hlavní chod nebo jako příloha. Jako přílohu ho můžete podávat např. ke grilovanému masu, pečenému kuřeti či kukuřičnému chlebu.
  3. Jak skladovat zbytky fazolí s rýží? Zbytky červených fazolí by se měly skladovat odděleně od rýže, aby se zabránilo jejich kašovitosti. Obě složky vložte do samostatné uzavřené nádoby a uchovávejte v ledničce po dobu až 1 týdne.
  4. Mohu zamrazit zbylé fazole s rýží? Chcete-li zbytky zamrazit, vložte vychladlé jednotlivé porce rýže do sáčků do mrazáku a přidejte k nim přiměřenou porci fazolí. Sáčky pevně uzavřete a zamrazte je až na 3 měsíce.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang