O fazolích se často mluví jako o surovině, která je bohatá na bílkoviny. Je to pravda, bílkoviny jsou zastoupeny ve fazolích asi ze čtvrtiny, ale jedním dechem je třeba připomenout, že se to týká suchých fazolí. Když je uvaříte, poměr živin se navařením luštěnin významně změní a z fazolí se tak stává hlavně zdroj sacharidů.

Existuje mnoho druhů fazolí, červené, černé fazole, barevné, bílé, fazole mungo a mnoho dalších. Oblíbené jsou zejména v mexické a indické kuchyni, fazole jsou však zásadní potravinou také v kuchyních Asie a Afriky.  Připravovat je můžete na stovky způsobů třeba s omáčkami, jako kaše či placky nebo jako klasické fazole na husto s klobáskou, pomazánky. Výborné jsou také bretaňské fazole, recept si navíc lze přizpůsobit podle chuti a preferencí.

Jak dlouho vařit fazole

Jedná se o postup vaření suchých fazolí, který snižuje množství obsažených oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Správná tepelná úprava výrazně snižuje jejich obsah.

  1. Namáčení – fazole zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte je namočené v pokojové teplotě. Doba namáčení se u jednotlivých druhů liší.
  2. Proplachování – namáčení fazole oživuje a probouzí se v nich enzymatické procesy, které z nich uvolňují oligosacharidy. Čím častěji tak vodu během namáčení fazolí vyměníte, tím lépe. Vodu vždy slijte, fazole propláchněte a opět zalijte studenou vodou.
  3. Vaření – fazole slijte, zalijte čerstvou vodou a přiveďte k varu. Během vaření průběžně sbírejte pěnu. Ptáte se, jak dlouho vařit fazole? Doporučená doba varu se u každého druhu fazolí liší. Pokud si chcete zkrátit dobu varu, použijte tlakový hrnec.

Ke snížení nadýmavosti fazolí pomohou také bylinky a koření, například bobkový list, saturejka, majoránka nebo kmín. Zlepší nejen stravitelnost fazolí, ale také podtrhnou jejich chuť.

Recepty s rýží bez masa

Rýže se stala téměř nedílnou součástí nejrůznějších dietních výživových směrů. Je lehce stravitelná, přirozeně bez lepku, nenadýmá, a navíc je zdrojem komplexních sacharidů. Fazole ji skvěle doplní a nahradí maso.

Fazole nahrazují zejména látky, které běžně přijímáte v masu.

Červené fazole s rýží – recept

Tyto veganské červené fazole s rýží jsou chutným a sytým pokrmem, který neobsahuje žádné živočišné produkty.

Červené fazole – recept – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední žlutá cibule
  • 1 střední paprika
  • 4 stonky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 450 g suchých červených fazolí
  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • 1 celý bobkový list
  • 1/2 lžíce uzené papriky
  • Čerstvě nadrcený pepř
  • špetka kajenského pepře
  • 6 šálků vařené rýže
  • 1 svazek zelené cibule nakrájené na plátky

Červené fazole – recept – postup

  1. Večer předtím dejte fazole do velkého hrnce a naplňte je dostatečným množstvím studené vody, aby byly fazole pokryty několika centimetry. Fazole dejte do lednice, aby se přes noc namočily.
  2. Až budete připraveni k vaření, nakrájejte celer, papriku a cibuli na jemné kostičky a česnek prolisujte. Celer, papriku, cibuli a česnek vařte ve velkém hrnci na olivovém oleji na mírném ohni do změknutí (5-7 minut).
  3. Namočené fazole slijte do cedníku a propláchněte čerstvou studenou vodou. Propláchnuté fazole přidejte do hrnce se zeleninou. Přidejte také zeleninový vývar, tymián, oregano, bobkový list, uzenou papriku, trochu čerstvě nadrceného pepře a špetku kajenského pepře.
  4. Hrnec přikryjte pokličkou a na prudkém ohni přiveďte k varu. Po dosažení varu stáhněte teplotu na minimum a nechte směs vařit alespoň dvě hodiny. Dbejte na to, aby se směs po celou dobu vařila, a v případě potřeby zvyšte teplotu.
  5. Občas promíchejte, abyste se ujistili, že se nic nepřichytává ke dnu. Po celou dobu nechte pokličku na místě, aby se fazole nevysušily.
  6. Po dvou hodinách (nebo v případě potřeby i déle) by měly být fazole měkké a křehké. Rozmačkejte část fazolí hřbetem lžíce o stěnu hrnce. Tím se směs zahustí a vytvoří klasickou krémovou strukturu pokrmu.
  7. Vyjměte bobkový list a nechte směs ještě asi 30 minut povařit (po rozmačkání), aby se zahustila.
  8. Při podávání přidejte do mísy kopeček červených fazolí a navrch kopeček teplé, uvařené rýže. Navrch posypte nakrájenou zelenou cibulkou a podle potřeby přidejte kapku pálivé omáčky.

TIP: Pokud máte radši zelené fazolky, můžete si je připravit na másle s česnekem.

Tyto veganské červené fazole s rýží jsou chutným a sytým pokrmem, který neobsahuje žádné živočišné produkty.

Další jednoduché recepty z fazolí

Nevíte, jak použít plechovku fazolí? Jste na správném místě. Fazole jsou fantastickým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a dalších živin, vydrží celé týdny a jsou výborné. Navíc jsou neuvěřitelně univerzální. Jednoduché recepty z fazolí najdete všude, třeba tyto mexické fazole s kuřecím masem.

Můžete je ohřát na sporáku se solí a pepřem a podávat jako přílohu, vytvořit recepty s rýží bez masa, udělat z nich pyré do krémového dipu nebo omáčky na těstoviny, naplnit je do tacos nebo z nich upéct vydatný vegetariánský koláč.

Kovbojské fazole – recept

Pokrm z červených ledvinových fazolí a rýže podávejte s pálivou omáčkou, aby byl trochu pikantní. Přidat můžete i kapku jablečného octa. Tento pokrm může sloužit jako hlavní chod nebo jako příloha. Jako přílohu ho můžete podávat např. ke grilovanému masu, pečenému kuřeti či kukuřičnému chlebu.

Kovbojské fazole – recept – ingredience

  • 500 g suchých červených ledvinových fazolí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 nakrájená zelená paprika
  • 2 nakrájené stonky celeru
  • 2 lžíce mletého česneku
  • 6 šálků vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky kajúnského pepře
  • 1/4 lžičky sušené šalvěje
  • 500 g klobásy nakrájené na plátky
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže

Kovbojské fazole – recept – postup

  1. Fazole propláchněte a poté je přes noc namočte do velkého hrnce s vodou.
  2. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Cibuli, papriku, celer a česnek smažte na oleji 3-4 minuty.
  3. Fazole opět propláchněte a přendejte do velkého hrnce se 6 šálky vody. Uvařenou zeleninu vmíchejte do fazolí. Dochuťte bobkovým listem, petrželkou, tymiánem, kajúnským pepřem a šalvějí. Přiveďte k varu a poté snížte teplotu na středně nízkou. Vařte 2,5 hodiny.
  4. Vmíchejte klobásu do fazolí a pokračujte v dušení po dobu 30 minut.
  5. Mezitím si připravte rýži. V hrnci přiveďte 4 šálky vody a rýži k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 20 minut.
  6. Fazole podávejte na dušené bílé rýži.
Fazole jsou oblíbené zejména v mexické a indické kuchyni, jsou také zásadní potravinou v kuchyních Asie a Afriky.

Fazole z plechovky – recept na fazolový guláš z plechovky

Fazolový guláš z plechovky patří mezi jídla z fazolí, která jsou velmi rychlá a snadná na přípravu.

Fazole z plechovky – recept – ingredience

  • 3 nožičky klobásy
  • 2 velké cibule
  • Po 1 plechovce bílých a červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 plechovka rajského protlaku (cca 100 g)
  • Sůl
  • 1 lžíce koření na guláš
  • 1 lžička sušené bazalky
  • česnek dle chuti
  • Olej
  • Trochu hotové jíšky

Fazole z plechovky – recept – postup:

  1. Na oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte klobásy pokrájené na kolečka nebo půlkolečka, lžíci koření a společně osmažte.
  3. Vmíchejte protlak a dále smažte za stálého míchání. Po asi 5 minutách podlijte vodou, přidejte bazalku, propláchnuté a scezené fazole, jíšku, osolte a chvíli všechno společně povařte.
  4. Dochuťte solí a rozmačkaným česnekem.
  5. Fazolový guláš z plechovky podávejte s čerstvým pečivem.
Fazolový guláš z plechovky patří mezi jídla z fazolí, která jsou velmi rychlá a snadná na přípravu.

Červené fazole – recept – fazole s párkem

Fazole s párkem spadají mezi klasická jídla z fazolí vhodná pro vaření při kempování bez zbytečných starostí. Kečup, hořčice a trocha hnědého cukru doplňují chuť omáčky.

Červené fazole – recept – ingredience

  • 2 plechovky fazolí v rajčatové omáčce o objemu 400 g
  • 4 párky – nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hnědého cukru – nebo javorového sirupu
  • 1 lžička hořčice
  • 3 plátky vařené slaniny – nakrájené na malé kousky

Červené fazole – recept – postup

  1. Slaninu opečte na pánvi, dokud nebude křupavá. Osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na kousky.
  2. Do hrnce přidejte fazole z konzervy, nakrájené párky, pokrájenou slaninu, hnědý cukr, kečup a hořčici.
  3. Na středním plameni přiveďte k varu, poté teplotu snižte a nechte 10-15 minut vařit.
  4. Fazole s párkem podávejte s pečivem či rýží a pochutnejte si.
Fazole s párkem spadají mezi klasická jídla z fazolí vhodná při kempování.

Fazole na husto – sterilované fazole recept

Je jedno, jaké použijete fazole. Můžou být červené nebo bílé ve slaném nálevu. Ale tady jde spíš o to, že se nemusí zahušťovat žádnou moukou. Pár rozmixovaných cibuli úplně postačí.

Fazole po hustu – ingredience

  • 540 g sterilovaných fazolí
  • 2 lžíce oleje
  • 120 ml vývaru
  • 4 velké cibule
  • Sůl, pepř, cukr a ocet podle chuti

Fazole po hustu – postup

  1. Na 2 lžících rozehřátého oleje zpěňte 3 drobně nakrájené cibule. 
  2. Zalijte vývarem a pod pokličkou slabým varem vařte 10 minut.
  3. Poté rozmixujte ponorným mixérem, přidejte scezené fazole a podle svých zvyklostí dochuťte. Promíchejte a 5 minut provařte. 
  4. Jednu cibuli nakrájejte a na 2 lžících rozehřátého oleje osmažte do zlatavé barvy. 
  5. Fazolovou směs rozdělte na porce a na talíři posypte osmaženou cibulí.
  6. Fazole na husto podávejte s volským okem, nebo libovolnou uzeninou, kyselou okurkou a čerstvým chlebem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang