
Pro někoho jsou polévky neodmyslitelná součást každého oběda, jiní si polévku dají raději k večeři. Tak jako tak, vždy se hodí mít zásobu receptů na chutné a jednoduché polévky. Níže je k dispozici seznam receptů jak na klasické polévky, tak na polévky méně tradiční.
Polévky tvoří důležitou součást nejen české kuchyně. Vaří se téměř po celém světě a v každé zemi na trochu jiný způsob. Níže je seznam receptů, na které nejsou potřeba exotické ingredience, ale lze je jednoduše uvařit z lehce dostupných potravin. Jaké polévky to jsou?
Pórková polévka
Zhruba dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme očištěné a na kolečka nebo na kostičky nakrájené čtyři syrové mrkve a 200 g nakrájených brambor. Pak přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka nakrájený celý pórek, zelenou i bílou část. Vaříme 15 minut.

Zeleninová krémová polévka
Dvě oloupané brambory, dvě oloupané mrkve, jednu cibuli, košťál z květáku a brokolici vaříme cca 30 minut. Vše opatrně vložíme do mixéru, přecedíme a vlijeme zpět do hrnce. Přidáme zhruba dva centimetry másla a krátce povaříme. Podáváme s krutony nebo s čerstvým bílým pečivem. Pro lepší chuť můžeme přidat ještě několik lžic smetany.
Květáková polévka
Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví do zlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, na špičku nože muškátový květ, půl kuchyňské lžíce kmínu a jednu růžici květáku rozebranou na malé růžičky. Povaříme deset minut a podáváme.

Kapustová polévka
Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, půl kuchyňské lžíce kmínu, 200 g nakrájené kapusty a 200 g nakrájených brambor. Vaříme deset minut. Pak přidáme jednu nakrájenou klobásku a ještě pět minut povaříme.
Sýrová polévka
Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme nakrájenou cibulku, tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme mlékem a deset minut provaříme. Pak přidáme deset deka nastrouhané nivy a asi jednu minutu vaříme. Podáváme s topinkou nebo krutony.
Hovězí, slepičí, kuřecí bujón
Hovězí, slepičí nebo kuřecí maso omyjeme a vložíme do osolené studené vody, pomalu ohříváme a zvolna vaříme zhruba tři hodiny. Ocedíme. Pak přidáme zhruba 100 gramů nakrájené mrkve, pepř, kousek celeru, petržele, případně chilli koření a deset minut povaříme. Nakonec vhodíme hrst tenkých nudlí, ještě chvíli povaříme a polévka je hotová.

Koprová gagi polévka
Na másle dozlatova osmažíme cibulku s dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme 300 g na kostičky nakrájených syrových brambor. Vaříme doměkka. Na závěr do vroucí polévky přidáme dva kelímky zakysané smetany, hrst nakrájeného kopru a čtyři natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky a vše přivedeme do varu.
Francouzská cibulačka
Jeden kilogram cibule nakrájíme na větší proužky, osmažíme lehce „dosklovata“ na oleji, osolíme, opeříme a přidáme kostku masoxu a kuchyňskou lžíci kmínu. Zalijeme litrem studené osolené vody, půllitrem bílého vína a pomalu ohříváme a zvolna vaříme asi půl hodiny. Ocedíme. Pak přidáme nasekaný kopr, estragon nebo nasekanou nať petrželky. Polévku ještě chvíli povaříme.

Vepřová polévka
Kilo bůčku vhodíme do osolené, opepřené vody. Přidáme jednu cibuli, dva bobkové listy, čtyři kuličky jalovce, čtyři kuličky nového koření, pepř a dvě kuchyňské lžíce soli. Vaříme zhruba dvě hodiny. Ve vývaru 15 minut povaříme 400 g nakrájených brambor, 200 g nakrájené mrkve a kousek celeru. Nakonec vhodíme půl kuchyňské lžíce majoránky, nevaříme, jen vmícháme.