Výborné polévky

Polévky

Pro někoho jsou polévky neodmyslitelná součást každého oběda, jiní si polévku dají raději k večeři. Tak jako tak, vždy se hodí mít zásobu receptů na chutné a jednoduché polévky. Níže je k dispozici seznam receptů jak na klasické polévky, tak na polévky méně tradiční.

Polévky tvoří důležitou součást nejen české kuchyně. Vaří se téměř po celém světě a v každé zemi na trochu jiný způsob. Níže je seznam receptů, na které nejsou potřeba exotické ingredience, ale lze je jednoduše uvařit z lehce dostupných potravin. Jaké polévky to jsou?

Pórková polévka

Zhruba dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme očištěné a na kolečka nebo na kostičky nakrájené čtyři syrové mrkve a 200 g nakrájených brambor. Pak přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka nakrájený celý pórek, zelenou i bílou část. Vaříme 15 minut.

Polévky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české kuchyně.

Zeleninová krémová polévka

Dvě oloupané brambory, dvě oloupané mrkve, jednu cibuli, košťál z květáku a brokolici vaříme cca 30 minut. Vše opatrně vložíme do mixéru, přecedíme a vlijeme zpět do hrnce. Přidáme zhruba dva centimetry másla a krátce povaříme. Podáváme s krutony nebo s čerstvým bílým pečivem. Pro lepší chuť můžeme přidat ještě několik lžic smetany.

Květáková polévka

Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví do zlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, na špičku nože muškátový květ, půl kuchyňské lžíce kmínu a jednu růžici květáku rozebranou na malé růžičky. Povaříme deset minut a podáváme.

Zeleninové polévky jsou velmi oblíbené.

Kapustová polévka

Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, půl kuchyňské lžíce kmínu, 200 g nakrájené kapusty a 200 g nakrájených brambor. Vaříme deset minut. Pak přidáme jednu nakrájenou klobásku a ještě pět minut povaříme.

Sýrová polévka

Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme nakrájenou cibulku, tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme mlékem a deset minut provaříme. Pak přidáme deset deka nastrouhané nivy a asi jednu minutu vaříme. Podáváme s topinkou nebo krutony.

Hovězí, slepičí, kuřecí bujón

Hovězí, slepičí nebo kuřecí maso omyjeme a vložíme do osolené studené vody, pomalu ohříváme a zvolna vaříme zhruba tři hodiny. Ocedíme. Pak přidáme zhruba 100 gramů nakrájené mrkve, pepř, kousek celeru, petržele, případně chilli koření a deset minut povaříme. Nakonec vhodíme hrst tenkých nudlí, ještě chvíli povaříme a polévka je hotová.

Vývar patří ke klasikám mezi polévkami.

Koprová gagi polévka

Na másle dozlatova osmažíme cibulku s dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme 300 g na kostičky nakrájených syrových brambor. Vaříme doměkka. Na závěr do vroucí polévky přidáme dva kelímky zakysané smetany, hrst nakrájeného kopru a čtyři natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky a vše přivedeme do varu.

Francouzská cibulačka

Jeden kilogram cibule nakrájíme na větší proužky, osmažíme lehce „dosklovata“ na oleji, osolíme, opeříme a přidáme kostku masoxu a kuchyňskou lžíci kmínu. Zalijeme litrem studené osolené vody, půllitrem bílého vína a pomalu ohříváme a zvolna vaříme asi půl hodiny. Ocedíme. Pak přidáme nasekaný kopr, estragon nebo nasekanou nať petrželky. Polévku ještě chvíli povaříme.

Některé polévky je dobré podávat s krutony.

Vepřová polévka

Kilo bůčku vhodíme do osolené, opepřené vody. Přidáme jednu cibuli, dva bobkové listy, čtyři kuličky jalovce, čtyři kuličky nového koření, pepř a dvě kuchyňské lžíce soli. Vaříme zhruba dvě hodiny. Ve vývaru 15 minut povaříme 400 g nakrájených brambor, 200 g nakrájené mrkve a kousek celeru. Nakonec vhodíme půl kuchyňské lžíce majoránky, nevaříme, jen vmícháme.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang