Pro někoho jsou polévky neodmyslitelná součást každého oběda, jiní si polévku dají raději k večeři. Tak jako tak, vždy se hodí mít zásobu receptů na chutné a jednoduché polévky. Níže je k dispozici seznam receptů jak na klasické polévky, tak na polévky méně tradiční.

Polévky tvoří důležitou součást nejen české kuchyně. Vaří se téměř po celém světě a v každé zemi na trochu jiný způsob. Níže je seznam receptů, na které nejsou potřeba exotické ingredience, ale lze je jednoduše uvařit z lehce dostupných potravin.

Zimní polévky k večeři

S příchodem chladnějšího počasí se tak nějak intuitivně snažíme zahřát organismus a talíř vydatné horké polévky je přesně to, co nás potěší a zahřeje. Přinášíme několik tipů na zeleninové polévky, které vás zasytí a při jejich přípravě nestrávíte v kuchyni příliš času.

A pokud byste chtěli ještě vydatnější pokrm, zkuste tuto hrstkovou polévku, dýňovou polévku z pečené dýně, polévku z červené čočky, zabijačkovou polévku zvanou prdelačka nebo třeba polévku z lososa a výbornou fazolovou polévku.

Pórková polévka

Zhruba 2 cm másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme očištěné a na kolečka nebo na kostičky nakrájené čtyři syrové mrkve a 200 g nakrájených brambor.

Pak přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova. Zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka nakrájený celý pórek, zelenou i bílou část. Vaříme 15 minut.

Polévky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české kuchyně.

Zeleninová krémová polévka

Dvě oloupané brambory, dvě oloupané mrkve, jednu cibuli, košťál z květáku a brokolici vaříme cca 30 minut. Vše opatrně vložíme do mixéru, přecedíme a vlijeme zpět do hrnce.

Přidáme zhruba 2 cm másla a krátce povaříme. Podáváme s krutony nebo s čerstvým bílým pečivem. Pro lepší chuť můžeme přidat ještě několik lžic smetany.

Květáková polévka

Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví do zlatova.

Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, na špičku nože muškátový květ, půl kuchyňské lžíce kmínu a jednu růžici květáku rozebranou na malé růžičky. Povaříme deset minut a květáková polévka je hotová.

Kapustová polévka

Kapustová polévka je perfektním zdrojem vitaminu B9. Příjem kyseliny listové v těhotenství je velmi zásadní. Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova.

Zalijeme vroucí vodou, přidáme dvě kuchyňské lžíce soli, pepř, půl kuchyňské lžíce kmínu, 200 g nakrájené kapusty a 200 g nakrájených brambor. Vaříme deset minut. Pak přidáme jednu nakrájenou klobásku a ještě pět minut povaříme.

Sýrová polévka

Dva centimetry másla vložíme do hrnce a máslo rozpustíme. Přidáme nakrájenou cibulku, tři polévkové lžíce hladké mouky a mícháme, až se mouka zbarví dozlatova.

Zalijeme mlékem a deset minut provaříme. Pak přidáme deset deka nastrouhané nivy a asi jednu minutu vaříme. Podáváme s topinkou nebo krutony.

Hovězí, slepičí, kuřecí bujón

Hovězí, slepičí nebo kuřecí maso omyjeme a vložíme do osolené studené vody, pomalu ohříváme a zvolna vaříme zhruba tři hodiny. Ocedíme.

Pak přidáme zhruba 100 gramů nakrájené mrkve, pepř, kousek celeru, petržele, případně chilli koření a deset minut povaříme. Nakonec vhodíme hrst tenkých nudlí nebo noků do polévky, ještě chvíli povaříme a polévka je hotová.

Vývar patří ke klasikám mezi polévkami.

Koprová gagi polévka

Na másle dozlatova osmažíme cibulku s dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme 300 g na kostičky nakrájených syrových brambor.

Vaříme doměkka. Na závěr do vroucí polévky přidáme dva kelímky zakysané smetany, hrst nakrájeného kopru a čtyři natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky a vše přivedeme do varu.

Francouzská cibulačka

Jeden kilogram cibule nakrájíme na větší proužky, osmažíme lehce „dosklovata“ na oleji, osolíme, opeříme a přidáme kostku masoxu a kuchyňskou lžíci kmínu.

Zalijeme litrem studené osolené vody, půllitrem bílého vína a pomalu ohříváme a zvolna vaříme asi půl hodiny. Ocedíme. Pak přidáme nasekaný kopr, estragon nebo nasekanou nať petrželky. Polévku cibulačku ještě chvíli povaříme.

Vepřová polévka

Kilo bůčku vhodíme do osolené, opepřené vody. Přidáme jednu cibuli, dva bobkové listy, čtyři kuličky jalovce, čtyři kuličky nového koření, pepř a dvě kuchyňské lžíce soli.

Vaříme zhruba dvě hodiny. Ve vývaru 15 minut povaříme 400 g nakrájených brambor, 200 g nakrájené mrkve a kousek celeru. Nakonec vhodíme půl kuchyňské lžíce majoránky, nevaříme, jen vmícháme.

Jednoduchá zeleninová polévka – recept

Vydatná a hřejivá polévka, která je jako stvořená pro zimní večeře po celém dni na svahu.

Ingredience na jednoduchou zeleninovou polévku

  • 85 g sušené červené čočky
  • 2 mrkve podélně rozčtvrcené a nakrájené na kostičky
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na plátky
  • 2 malé pórky nakrájené na plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 3 velké stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce zeleninového bujónu v prášku
  • 1 vrchovatá lžička mletého koriandru

Jednoduchá zeleninová polévka – postup

  1. Všechny ingredience vyklopte do velkého hrnce. Zalijte je 1,5 litrem vroucí vody a dobře promíchejte
  2. Přikryjte a nechte vařit 30 minut, dokud zelenina a čočka nezměknou.
  3. Naberte do misek a ihned snězte, nebo pokud máte rádi opravdu hustou konzistenci, rozmixujte třetinu polévky ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu.
Zeleninové polévky jsou velmi oblíbené.

Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny – recept

Tato velmi jednoduchá polévka z mražené zeleniny je hotová za méně než 30 minut a nevyžaduje žádné krájení. Tento recept je veganský, paleo, Whole30 a velice snadný na přípravu.

Ingredience na rychlou zeleninovou polévku z mražené zeleniny

  • 5-6 hrnků mražené zeleniny (mrkev, petržel, fazolky, hrášek, paprika)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce italského koření

Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny – postup

  1. Zahřejte velký hrnec s vývarem na středně vysokou teplotu.
  2. Přidejte mraženou zeleninu a za občasného míchání vařte 5 minut.
  3. Přidejte ostatní přísady a přikryjte těsně přiléhající pokličkou. Vařte 20 minut na mírném ohni.

Jak udělat vývar z bujonu

Pokud nemáte moc času, ale chuť na polévku, sáhněte po bujonu. Na trhu je nepřeberné množství druhů, kuřecí, hovězí i zeleninové, se solí, bez soli, nebo třeba v BIO kvalitě. Ať už v kostce nebo vaničce, vždy vám usnadní práci a dodá lahodnou chuť do každé polévky i omáčky.

Postup je jednoduchý, bujon vložte do hrnce a zalijte požadovaným množstvím vroucí vody. Přidejte suroviny podle chuti a rychlá polévka je na světě.

Některé polévky je dobré podávat s krutony.

Zeleninová polévka z bujonu – recept

Vyzkoušejte tuto bohatou zeleninovou polévku z bujonu s lahodnými chlebovými krutony z trouby, které příjemně křupnou v každém soustu.

Ingredience na zeleninovou polévku z bujonu

  • 200 g kváskového chleba nakrájeného na krutony
  • 1 lžíce kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 nakrájená mrkev
  • 1 nakrájená brambora
  • 600 ml zeleninového vývaru z bujonu
  • 100 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • špetka cukru krupice
  • 1 bouquet garni (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu a 2 snítky tymiánu svázané provázkem)
  • 1 řapík celeru, nakrájená na kousky
  • 200 g květáku nakrájeného na růžičky
  • 150 g bílého zelí, nakrouhaného
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 lžičky kečupu

Zeleninová polévka z bujonu – postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb rozložte na plech s kmínem, polovinou oleje a trochou mořské soli a pečte 10-15 minut nebo dokud není zlatavý a křupavý. Odložíme stranou.
  2. Mezitím ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte zbývající olej. Přidejte česnek, mrkev a brambory a za častého míchání vařte 5 minut, dokud trochu nezměknou.
  3. Přidejte vývar, rajčata, cukr, bouquet garni, celer a koření a přiveďte k varu. Snižte teplotu, vařte 10 minut a poté přidejte květák a zelí. Vařte 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Vmíchejte worcestrovou omáčku a kečup. Vyjměte bouquet garni a polévku podávejte v miskách s kmínovými krutony.

Rychlá polévka s vejcem – recept

Přidáním vajíčka do polévky získáte nejen další chuť, ale nemusíte už vymýšlet ani další zavářku nebo krutony, vajíčko ji příjemně zahustí také.

Ingredience na rychlou polévku s vejcem

  • 2 cibule (nebo 1 vetší pórek)
  • 2 větší mrkve
  • 2 velké brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst zelené mražené zeleniny (hrášek, fazolky, brokolice)
  • 2 vejce
  • Plátek másla
  • koření: celý kmín, muškátový oříšek, pepř

Rychlá polévka s vejcem – postup

  1. Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte na stejně velké kostičky.
  2. Do hrnce s velkým průměrem vhoďte větší plátek másla a na něm osmažte nejprve do zlatova cibulku/pórek. Poté přihoďte česnek, mrkev a koření a ještě jemně orestujte.
  3. Orestovaný zeleninový základ zalijte vodouvhoďte brambory a vařte cca 15 minut.
  4. Těsně před tím než jsou brambory uvařené vhoďte mraženou zeleninu.
  5. Úplně na závěr rozklepněte vajíčka přímo do polévky, nechte je chviličku, aby se „zatáhly“ a poté je pomalu vidličkou rozkvedlejte a nechte polévku 5 minut odstát a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang