
Šťouchané batáty – recept
Jednoduchá kaše z batátů ochucená javorovým sirupem a máslem. Ingredience 6 batátů,...
Přílohy patří neodmyslitelně k hlavnímu jídlu a ačkoliv je zvykem mít přílohu na stejném talíři s ostatními surovinami, v dnešní době se čím dál více dávají přílohy na vedlejší talíř. Obvyklé je to především u bramborových příloh, jako jsou hranolky, americké brambory nebo krokety.
Mimo bramborových příloh se nabízí i mnoho druhů rýže nebo těstovin. Oblíbenými přílohami k omáčkám jsou bezpochyby knedlíky, ať už houskové, bramborové, kynuté, karlovarské nebo jen špekové knedlíky se zelím.
Velkou oblibou se v současné gastronomii těší i známý kuskus, bulgur nebo quinoa. Oblíbené bývají také luštěniny, které jsou nejvíce spojovány s uzeninami, především s uzeným masem.
V letních měsících v čase grilování je velmi oblíbenou přílohou grilovaná zelenina, a pokud je navíc vypěstovaná na vlastní zahrádce, to je teprve to pravé kouzlo. Jako příloha se dá také použít i salát nebo různé druhy pečiva.
Šťouchané batáty – recept
Jednoduchá kaše z batátů ochucená javorovým sirupem a máslem. Ingredience 6 batátů,...
Tradiční bramborové placky – recept
Jedná se o tradiční recept na bramborové placičky. Podávejte je s jablečnou omáčkou a...
Špenát restovaný na česneku – recept
Příprava Příprava: 6 minutVaření: 4 minutCelkem: 10 minut Porce: 6 Ingredience 1,5...
Jak uvařit bulgur
Bulgur je výživná a snadná celozrnná obilovina, která skvěle nahradí hnědou rýži nebo...
Nejlepší španělská rýže
Díky kombinaci pikantní omáčky a kuřecího vývaru je tento snadný recept velmi...
Krokety se sýrem – recept
Ingredience 400 g brambor vařených ve slupce 1/2 šálku hrubé mouky100 g strouhaného...
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky – recept
Knedlíky jsou oblíbenou přílohou hlavně v Čechách. Houskové, bramborové, ovocné, kdo by...
Cuketové nudle a špagety – recept – jak udělat
Cuketové nudle, známé také jako "zoodles" (spojení anglických slov zucchini a noodles), jsou...
Recept – čočkoránky
Ingredience: 1 l čočkové polévky1 lžička majoránky2 stroužky česneku2 vejcepolohrubá...
Chlupaté knedlíky
Ingredience: 1/2 kg syrových brambor20 dkg vařených brambor 25 dkg hrubé mouky1...
Recept – brambory s cibulí a bylinkami
Ingredience: 900 g na kostky nakrájených brambor125 g másla1 červená cibule nakrájená na...
Recept – brynzové knedlíky
Ingredience: 250 g brynzy100 g krupice150 g strouhanky2 vejce100 g slaninysůl1 lžíce...
Lepenice
Jsou recepty, které se předávají z generaci na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve...
Mušle svatého Jakuba – recept
Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena. A nebojte, není to...
Svěží bylinková květáková rýže
Dá se jíst zatepla a je ideálním parťákem v grilování. Skvěle se také květáková...
Dýňové pyré
Je tu jeden podzimní univerzální recept, který může být základem do nespočtu jídel -...
Babaganuš
Babaganuš - dip nebo pomazánka z lilku - patří k orientálním pokrmům, přesněji pochází...
Celerové pyré
Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se...
Brambory
Zní to trochu filozoficky, přitom bude řeč o těch „nejobyčejnějších“ bramborách....
Brambory vs. sladké brambory
Ačkoli jsou si podobné tvarem, jménem i kuchyňskou přípravou, botanicky jde o dva různé...
Celozrnné bagely sypané semínky
Nic, co vytáhnu z trouby, není potřeba nadepisovat a hlídat datum spotřeby, protože mi...
Lilek
Lilek vejcoplodý, baklažán, patližán nebo také guinejská dýně (Solanum melongena) je...
Jáhlový knedlík
Jáhlový knedlík je zdravá a univerzální příloha. Je výborný například k červenému...
Milované a nenáviděné luštěniny
Také míváte na novoročním stole čočku? Podle tradice symbolizuje bohatství a peníze,...
© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang