Přílohy

Přílohy patří neodmyslitelně k hlavnímu jídlu a ačkoliv je zvykem mít přílohu na stejném talíři s ostatními surovinami, v dnešní době se čím dál více dávají přílohy na vedlejší talíř. Obvyklé je to především u bramborových příloh, jako jsou hranolky, americké brambory nebo krokety.

Mimo bramborových příloh se nabízí i mnoho druhů rýže nebo těstovin. Oblíbenými přílohami k omáčkám jsou bezpochyby knedlíky, ať už houskové, bramborové, kynuté, karlovarské nebo jen špekové knedlíky se zelím.

Velkou oblibou se v současné gastronomii těší i známý kuskus, bulgur nebo quinoa. Oblíbené bývají také luštěniny, které jsou nejvíce spojovány s uzeninami, především s uzeným masem.

V letních měsících v čase grilování je velmi oblíbenou přílohou grilovaná zelenina, a pokud je navíc vypěstovaná na vlastní zahrádce, to je teprve to pravé kouzlo. Jako příloha se dá také použít i salát nebo různé druhy pečiva.

Další kategorie

Pečené brambory na česneku – recept

Ingredience 90 g malých červených nebo bílých brambor60 ml kvalitního olivového oleje1...

Šťouchané batáty – recept

Jednoduchá kaše z batátů ochucená javorovým sirupem a máslem. Ingredience 6 batátů,...

Tradiční bramborové placky – recept

Jedná se o tradiční recept na bramborové placičky. Podávejte je s jablečnou omáčkou a...

Špenát restovaný na česneku – recept

Příprava Příprava: 6 minutVaření: 4 minutCelkem: 10 minut Porce: 6 Ingredience 1,5...

Jak uvařit bulgur

Bulgur je výživná a snadná celozrnná obilovina, která skvěle nahradí hnědou rýži nebo...

Nejlepší španělská rýže

Díky kombinaci pikantní omáčky a kuřecího vývaru je tento snadný recept velmi...

Krokety se sýrem – recept

Ingredience 400 g brambor vařených ve slupce 1/2 šálku hrubé mouky100 g strouhaného...

hrnkové knedlíky z mikrovlnky

Hrnkové knedlíky z mikrovlnky – recept

Knedlíky jsou oblíbenou přílohou hlavně v Čechách. Houskové, bramborové, ovocné, kdo by...

spagety-z-cukety-4999462

Cuketové nudle a špagety – recept – jak udělat

Cuketové nudle, známé také jako "zoodles" (spojení anglických slov zucchini a noodles), jsou...

Recept – čočkoránky

Ingredience: 1 l čočkové polévky1 lžička majoránky2 stroužky česneku2 vejcepolohrubá...

Chlupaté knedlíky

Ingredience: 1/2 kg syrových brambor20 dkg vařených brambor 25 dkg hrubé mouky1...

Recept – brambory s cibulí a bylinkami

Ingredience: 900 g na kostky nakrájených brambor125 g másla1 červená cibule nakrájená na...

Recept – brynzové knedlíky

Ingredience: 250 g brynzy100 g krupice150 g strouhanky2 vejce100 g slaninysůl1 lžíce...

Lepenice

Jsou recepty, které se předávají z generaci na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve...

Mušle svatého Jakuba – recept

Mušle svatého Jakuba jsou klenot. A taky se podle toho odvíjí cena. A nebojte, není to...

Svěží bylinková květáková rýže

Dá se jíst zatepla a je ideálním parťákem v grilování. Skvěle se také květáková...

dýňové pyré

Dýňové pyré

Je tu jeden podzimní univerzální recept, který může být základem do nespočtu jídel -...

Celerové pyré

Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se...

Brambory

Zní to trochu filozoficky, přitom bude řeč o těch „nejobyčejnějších“ bramborách....

Brambory vs. sladké brambory

Ačkoli jsou si podobné tvarem, jménem i kuchyňskou přípravou, botanicky jde o dva různé...

Celozrnné bagely sypané semínky

Nic, co vytáhnu z trouby, není potřeba nadepisovat a hlídat datum spotřeby, protože mi...

lilek

Lilek

Lilek vejcoplodý, baklažán, patližán nebo také guinejská dýně (Solanum melongena) je...

Jáhlový knedlík

Jáhlový knedlík je zdravá a univerzální příloha. Je výborný například k červenému...

Milované a nenáviděné luštěniny

Také míváte na novoročním stole čočku? Podle tradice symbolizuje bohatství a peníze,...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang