Hlavní jídla

Hlavní jídla bývají nejklíčovějším jídlem dne, zpravidla se jedná o obědy či večeře. Hlavnímu jídlu může předcházet předkrm, poté polévka a po hlavním jídle může být doplněno ještě dezertem.

Oblíbenými hlavními jídly jsou omáčky s knedlíky, kdy zajisté tou nejoblíbenější omáčkou je svíčková omáčka. Dále také maso na mnoho způsobů s přílohami, kdy velmi oblíbeným českým hlavním jídlem je zajisté drůbeží řízek. Při dietní stravě je možné také jako hlavní jídlo připravit salát například s kuřecím masem, dressingem a krutony, ála Caesar.

Hlavním jídlem také může být i bezmasé jídlo, jako jsou různé grilované sýry, těstoviny se sýrovými nebo smetanovými omáčkami nebo i různé luštěninové saláty.

Ke každému hlavnímu jídlu je také důležitý pitný režim, který lze podpořit různými džusy, limonády nebo i jen obyčejnou vodou.

Další kategorie

Krůtí karbanátky s ovčí goudou

Tyhle karbanátky nebo taky burgery, chcete-li, vznikly s původní myšlenkou holandských...

Zdravá svačina pro děti

Děti opravdu milují jídla tučná, sladká a nezdravá. Houska se šunkou se také nedá jíst...

Tuňákové lilky

Tento recept je rychlý a snadný. Připomíná pizzu, tak si lilečky připravte třeba v týdnu...

Krevety aglio olio

Mnoho lidí mořské plody buď miluje nebo nenávidí. Tak nějak nic mezi tím. Od nenávisti k...

Pangasius s bramborovou kaší

Ingredience filety z ryby pangasiussůlčervená paprikahladká moukaolivový...

raznici-2196714

Cikánské ražniči

Ingredience 600 g pravé svíčkové3 středně velké cibule100 g slaninymletý pepř, sůl,...

Carpaccio z červené řepy – recept – s čerstvým sýrem a ořechy

Červená řepa je další ze seznamu sezónní zeleniny, která je výsluní a běžně k...

úprava rajčat

Úprava rajčat

Rajčata jsou velmi zdravou zeleninou, ze které vytvoříme víc než pět jídel. Pojďme si...

Tik ťak – je čas jíst!

V dnešním článku se budeme zabývat pravidelným stravováním. Jestli občas surfujete...

Zlatý hřeb dne

Možná patříte právě mezi ty, kteří se pořádně naobědvají jen o víkendech. Je to...

Recept – guláš podle Jaroslava Haška

Ingredience: 20 dkg vepřové plece40 dkg hovězí plece15 dkg cibule10 dkg chleba5 dkg sádla5...

Recept – marinované maso na pánvi

Ingredience: maso (kuřecí, vepřové, králičí i rybí filety)vejcečesnekolejsolamyl...

Recept – jáhlová sekaná

Ingredience: 10 dkg jáhel5 dkg krup5 dkg pohanky2 dkg ovesných vloček7 vajec3 stroužky...

Recept – šťavnatá kuřecí játra v kečupové omáčce

Ingredience: 500 g kuřecích jater (cca 150 g na osobu)1 cibulepepřsůlmajoránkasladký...

Recept – holandský řízek

Ingredience: 500 g mletého libovějšího bůčku 100 g ementálu, eidamu nebo podobného...

jatrovy-gulas

Rychlý játrový guláš – recept

Játra jsou často opomíjenou surovinou při přípravě pokrmů. V játrech se v hojné míře...

Recept – křenová omáčka

Ingredience: 50 g másla2 lžíce hladké mouky100 ml mléka200 ml zakysané smetany200 ml...

Recept – těstovinový salát s cizrnou

Ingredience: těstoviny (např. penne)cizrnamrkevcibulesůlpepřtřtinový...

Recept – sýrová omáčka s těstovinami

Pro přípravu sýrové omáčky s těstovinami si připravíme tyto ingredience: jakýkoliv...

Recept – smetanová omáčka k těstovinám

Chystáte se uvařit k večeři nebo k obědu těstoviny a nevíte, čím byste je doprovodili?...

Recept – sicilské nudle

Ingredience: 40 dkg těstovin½ kg rajčat nebo 10 dkg rajčatového protlaku20 dkg anglické...

Recept – kari omáčka na těstoviny

Ingredience: 0,5 kg paprik10 stroužků česneku3 velké cibulekari2 cukety5 kuliček nového...

Recept – zapečené gnocchi s bazalkou

Ingredience: 1 balíček hotových gnocchi1 větší cibule2-5 stroužků česneku4 středních...

Recept – filé zapečené s těstovinami

Ingredience: 600 g rybího filésůlocet250 g těstovin50 g másla1 cibule50 g mouky1/8 l...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang