Hlavní jídla

Hlavní jídla bývají nejklíčovějším jídlem dne, zpravidla se jedná o obědy či večeře. Hlavnímu jídlu může předcházet předkrm, poté polévka a po hlavním jídle může být doplněno ještě dezertem.

Oblíbenými hlavními jídly jsou omáčky s knedlíky, kdy zajisté tou nejoblíbenější omáčkou je svíčková omáčka. Dále také maso na mnoho způsobů s přílohami, kdy velmi oblíbeným českým hlavním jídlem je zajisté drůbeží řízek. Při dietní stravě je možné také jako hlavní jídlo připravit salát například s kuřecím masem, dressingem a krutony, ála Caesar.

Hlavním jídlem také může být i bezmasé jídlo, jako jsou různé grilované sýry, těstoviny se sýrovými nebo smetanovými omáčkami nebo i různé luštěninové saláty.

Ke každému hlavnímu jídlu je také důležitý pitný režim, který lze podpořit různými džusy, limonády nebo i jen obyčejnou vodou.

Další kategorie

Zapečené palačinky

Těsto na 1 zapečenou palačinku: 3 vejce od šťastné slepičky - rozdělené na bílky a...

Kuřecí hašé – recept

Toto kuřecí hašé je ideální jak k snídani, obědu i večeři. Při programu Whole30 se...

Celerové pyré

Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se...

Trhané vepřové maso – recept – pomalý hrnec

Trhané vepřové je báječně šťavnaté, tak akorát ostré a přitom se dá servírovat na...

Recept – moravský vrabec

Recept na moravského vrabce není vůbec složitý, přičemž se jedná vlastně o recept tzv. z...

Recept – vepřová pečeně

Ingredience: 600 g masa z kýty, plece, krkovice, kolena nebo bůčku30 g sádlavepřové...

Recept – pečené vepřové v alobale

Ingredience: 400 g vepřové kýtysůl1 lžička hořčicešpetka mletého pepřešpetka...

Bulgur s máslovou zeleninou

Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v...

Recept – česneková omáčka

Ingredience: 50 g másla1 větší cibule½ paličky česneku 2 vrchovaté lžíce mouky½...

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Ingredience: 500 g mletého maso4 paprikové lusky2 cibule1 svazek...

Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já...

Recept – kančí guláš s brusinkami

Brusinky jsou výborným doplňkem k masu všeho druhu, zvěřinu nevyjímaje. Důkazem je tento...

Bramborový guláš s kabanosem

Ingredience: 800 – 1000 g kabanosu4 velké oloupané brambory nakrájené na kostičky1...

Srnčí guláš po krumlovsku

Zvěřinové guláše se nejen u nás těší opravdu velké oblibě, ať už se jedná o kančí...

Recept – maďarský guláš se skopovým masem

Ingredience: 1 kg skopové plece 4 větší nadrobno nakrájené cibule 2-3 lžíce...

Recept – fazolový guláš

Ingredience: 500 g bílých fazolí400 g uzeniny nakrájené na kostičky200 ml smetany3-4...

Knedlíky ovocné – jablkové – Recept

Ingredience 1/2 kg nahrubo nastrouhaných jablek14 dkg hrubé...

spekove-knedlicky-9554185

Chlupaté knedlíky – Recept

Ingredience 6 velkých syrových brambor1 vejcelžíce solamylu3 rohlíky...

jahodové knedlíky

Knedlíky ovocné – bramborové těsto – Recept

Ingredience 25 dkg hrubé mouky2 větší vařené strouhané brambory1 vejce1dl...

Hovězí steak – Recept

Ingredience (pro 4 osoby) 1kg hovězí roštěnásůlolejdrcený kmíngrilovací...

Kuřecí roláda – Recept

Ingredience vykostěné kuře80 g slaninysůlořech máslavývar z drůbků Nádivka: 2...

Italské antipasti – nejlepší italská specialita

Tento recept není ani levný, ani zdravý. Vegetariána s ním neokouzlíte, na ostatní by...

exoticky_kureci_spiz_francouzska_bageta-1024x594-2628610

Špízy s vepřovou krkovicí

Špízy jsou zábavné, mají nekonečné množství variací a vždy je mezi maso možné...

Kuře na celeru – Recept

Ingredience 1 kuře 150 g slaniny 1 větší cibule 1 lžička sladké mleté...

© 2025 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang