Hlavní jídla

Hlavní jídla bývají nejklíčovějším jídlem dne, zpravidla se jedná o obědy či večeře. Hlavnímu jídlu může předcházet předkrm, poté polévka a po hlavním jídle může být doplněno ještě dezertem.

Oblíbenými hlavními jídly jsou omáčky s knedlíky, kdy zajisté tou nejoblíbenější omáčkou je svíčková omáčka. Dále také maso na mnoho způsobů s přílohami, kdy velmi oblíbeným českým hlavním jídlem je zajisté drůbeží řízek. Při dietní stravě je možné také jako hlavní jídlo připravit salát například s kuřecím masem, dressingem a krutony, ála Caesar.

Hlavním jídlem také může být i bezmasé jídlo, jako jsou různé grilované sýry, těstoviny se sýrovými nebo smetanovými omáčkami nebo i různé luštěninové saláty.

Ke každému hlavnímu jídlu je také důležitý pitný režim, který lze podpořit různými džusy, limonády nebo i jen obyčejnou vodou.

Další kategorie

Recept – pečené kuře na rozmarýnu

Ingredience: 2 menší kuřatasůlkoření4 lžíce oleje1 stroužek česneku1 lžička...

Recept – italská sýrová omáčka čtyři druhy sýra

Ingredience: 1 pórekkousek másla1 lžíce hladké mouky60 g sýra taleggio70 g gorgonzoly70 g...

Recept – italská sýrová omáčka Alla gricia s ovčím sýrem

Ingredience: 1 lžíce oleje1 cibule1 feferonka150 g prorostlé1 stroužek česneku2 lžíce...

Recept – anglická sýrová omáčka

Ingredience: 50 g másla,1 lžíce hladké mouky500 ml mléka nebo sladké smetanysůl1...

Kuře na žampiónech

Ingredience 800 g vykostěného kuřecího masa250 g očištěných žampiónů2 cibulesůl,...

Recept – pálihuba

Ingredience pro 1 osobu: 1 plátek vepř. kýty10 dkg šunky1 menší cibuletrochu kečupu a...

Recept – palačinky se zeleninou

Ingredience: 20 dkg hladké mouky3 vejce250 ml mléka1/2 kg čerstvých žampionů1/2 kg...

Recept – maďarská vepřová pečeně

Vepřové maso můžete připravit na spoustu různých způsobů. V dnešním článku si...

Recept – čevabčiči z vepřového masa

Ingredience: 400 g vepřového masa z plece1 houska, mléko½ lžičky soliněkolik stroužků...

Recept – myslivecké roštěnky

Ingredience: ½ kg vepřových roštěnek10 dkg nakládaných kyselých hříbků100ml...

Recept – gurmánská mučkalica

Ingredience: 70 – 80 dkg vepřového masa z kýty4 lžíce oleje1 velká cibulepepřsůl2...

Recept – bůčková tlačenka

Ingredience: 1 kg bůčku5 vajec1 lžíce solipepřvegeta sáčky na...

Recept – kysané zelí zapečené s uzeným bůčkem

Ingredience: 500 g kyselého zelí200 g uzeného bůčku4 plátky šunky60 g oleje1 mrkev1...

Recept – krkovice

Ingredience: vepřová krkovicehořčicecibulesůlpepřalobal Postup: Plátky vepřové...

Recept – kari kotlety

Ingredience: vepřové kotletysůlpepřsmetana na šleháníkarimáslo Postup: Kotlety...

Recept – nakládaný bůček

Ingredience: 0,6 kg bůčkubobkový listnové koření celépepř celýsůl2 hlavičky...

Recept – bůček se sýrovou nádivkou

Ingredience: ¾ kg libového bůčkusůlhladká mouka1 cibule150 g měkkého salámu100 g...

Recept – játra se zeleninou

Ingredience: 20 dkg vepřových jater1 menší...

Recept – bůčková pomazánka

Ingredience: 0,5 kg libového bůčkusůlkmín10 stroužků česneku2 cibulesladkokyselé...

Recept – francouzské brambory

Ingredience: 1 kg brambor200 – 250 g uzeného masa, salámu, špekáčků nebo točeného...

Recept – houbová omáčka s žampiony a taveným sýrem

Ingredience: 500 g žampionů3 cibulesůl100 g másla1 lžíce polohrubé mouky250 ml sladké...

Recept – chalupářská houbová omáčka

Ingredience: 500 g lesních hub4 lžíce oleje2 lžíce polohrubé mouky500 ml sladké...

Recept – houbová omáčka smetanová

Ingredience: 200 g čerstvých hříbků nebo žampiónůcitronová šťáva2 lžíce másla1...

Recept – čočka na kyselo

Ingredience: 40 dkg čočkypůlka malé cibulemáslohladká mouka1,5 dcl zakysané...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang