Omáčky

Omáčky jsou velmi oblíbená hlavní jídla, a to především pro českou kuchyni. Nejvíce oblíbenou je zajisté svíčková, rajská či guláš z hovězího masa. Pro omáčky je typické mít na základ silný hovězí vývar.

K omáčkám se nejčastěji podávají jako příloha knedlíky, avšak mohou se podávat i s těstovinami nebo případně s pečivem. Ovšem třeba znojemská omáčka je skvělá s rýží.

Omáčky také mohou být i se základem kečupu a mletého vepřového masa, a to především boloňská omáčka na špagety. Nabízí se také možnost různých sýrových či smetanových omáček, které se nejvíce hodí k různým těstovinám, jako jsou noky nebo tagliatelle.

Další kategorie

Recept – koprová omáčka

Koprová omáčka je jedním ze strašáků, kteří pronásledují mnoho lidí od doby...

Recept – šípková omáčka

Ingredience: 2 – 3 dkg sušených šípků0,75 l masového nebo zeleninového vývaru4...

Recept – svíčková na smetaně

Ingredience: 700 g hovězí svíčkové50 g slaniny300 – 500 g nakrájené kořenové...

Recept – segedínský guláš

Ingredience: 1 kg vepřového bůčku nebo plece4 větší cibule nakrájené nadrobno 2-3...

Recept – znojemská omáčka se sterilovanými okurkami

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru2 lžíce másla2 lžíce mouky3 kuličky pepřesůl3...

Recept – rajská omáčka z rajčat

Ingredience: 2 lžíce másla2 lžíce hladké mouky8 rajčat2 kuličky pepře2 kuličky...

Recept – italská sýrová omáčka čtyři druhy sýra

Ingredience: 1 pórekkousek másla1 lžíce hladké mouky60 g sýra taleggio70 g gorgonzoly70 g...

Recept – italská sýrová omáčka Alla gricia s ovčím sýrem

Ingredience: 1 lžíce oleje1 cibule1 feferonka150 g prorostlé1 stroužek česneku2 lžíce...

Recept – anglická sýrová omáčka

Ingredience: 50 g másla,1 lžíce hladké mouky500 ml mléka nebo sladké smetanysůl1...

Recept – houbová omáčka s žampiony a taveným sýrem

Ingredience: 500 g žampionů3 cibulesůl100 g másla1 lžíce polohrubé mouky250 ml sladké...

Recept – chalupářská houbová omáčka

Ingredience: 500 g lesních hub4 lžíce oleje2 lžíce polohrubé mouky500 ml sladké...

Recept – houbová omáčka smetanová

Ingredience: 200 g čerstvých hříbků nebo žampiónůcitronová šťáva2 lžíce másla1...

Recept – bramborový guláš pro vegetariány

Dle tohoto receptu si připravíte bramborový guláš, kterým uděláte radost těm, kteří...

Recept – kančí guláš s brusinkami

Brusinky jsou výborným doplňkem k masu všeho druhu, zvěřinu nevyjímaje. Důkazem je tento...

Bramborový guláš s kabanosem

Ingredience: 800 – 1000 g kabanosu4 velké oloupané brambory nakrájené na kostičky1...

Srnčí guláš po krumlovsku

Zvěřinové guláše se nejen u nás těší opravdu velké oblibě, ať už se jedná o kančí...

Recept – houbový guláš Franty houbaře

Ingredience: 1 kg nakrájených čerstvých hub2-3 lžíce sádla500 g cibule2 vrchovaté...

Houbový guláš se salámem

Ingredience: 800 g čerstvých hub nakrájených na větší kousky300 g měkkého salámu...

Recept – fazolový guláš

Ingredience: 500 g bílých fazolí400 g uzeniny nakrájené na kostičky200 ml smetany3-4...

Sýrová omáčka – recept

Recept na sýrovou omáčku je snadný. K přípravě hladké a lahodné omáčky je však...

Hovězí guláš – Recept

Hovězí guláš patří k nejoblíbenějším českým jídlům. Ingredience 900 g...

Guláš z kance – recept

Zvěřinové pokrmy se těší velké popularitě nejen na podzim. Pokud si i vy chcete doma...

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří ke klasickým českým omáčkám. Její chuť je sladko-kyselá se...

Smažený pangasius se smetanovou omáčkou – recept

Ingredience 800 g filetů z pangasia150 ml sladké smetany1 lžička hladké moukyšpetka...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang