Omáčky

Omáčky jsou velmi oblíbená hlavní jídla, a to především pro českou kuchyni. Nejvíce oblíbenou je zajisté svíčková, rajská či guláš z hovězího masa. Pro omáčky je typické mít na základ silný hovězí vývar.

K omáčkám se nejčastěji podávají jako příloha knedlíky, avšak mohou se podávat i s těstovinami nebo případně s pečivem. Ovšem třeba znojemská omáčka je skvělá s rýží.

Omáčky také mohou být i se základem kečupu a mletého vepřového masa, a to především boloňská omáčka na špagety. Nabízí se také možnost různých sýrových či smetanových omáček, které se nejvíce hodí k různým těstovinám, jako jsou noky nebo tagliatelle.

Další kategorie

jatrovy-gulas

Rychlý játrový guláš – recept

Játra jsou často opomíjenou surovinou při přípravě pokrmů. V játrech se v hojné míře...

Recept – křenová omáčka

Ingredience: 50 g másla2 lžíce hladké mouky100 ml mléka200 ml zakysané smetany200 ml...

Recept – smetanová omáčka k těstovinám

Chystáte se uvařit k večeři nebo k obědu těstoviny a nevíte, čím byste je doprovodili?...

Recept – kari omáčka na těstoviny

Ingredience: 0,5 kg paprik10 stroužků česneku3 velké cibulekari2 cukety5 kuliček nového...

tomatoes_rajcata-4-300x225-2133193

Rajská omáčka – Recept

Ingredience jíška (4 dkg másla a 4 dkg mouky)0,5 litru vývaru z kostí nebo masatrochu...

Recept – šípková omáčka

Ingredience: 2 – 3 dkg sušených šípků 0,75 l masového nebo zeleninového...

Recept – svíčková na smetaně

Ingredience: 700 g hovězí svíčkové50 g slaniny300 – 500 g nakrájené kořenové...

Kokosová rýže s omáčkou z lesního ovoce

Když milujete dezerty, je třeba si hlídat linii. A když hlídáte linii, vymýšlíte a...

Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou jako naprosto dokonalý dezert se hodí k...

Recepty – znojemská omáčka z čerstvých okurek

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru2 lžíce másla2 lžíce mouky3 zrnka pepřesůl3...

Mušle svatého Jakuba – recept

Mušle svatého Jakuba jsou klenot. A taky se podle toho odvíjí cena. A nebojte, není to...

Recept – rajská omáčka z rajčat

Ingredience: 2 lžíce másla2 lžíce hladké mouky8 rajčat2 kuličky pepře2 kuličky...

Recept – italská sýrová omáčka čtyři druhy sýra

Ingredience: 1 pórekkousek másla1 lžíce hladké mouky60 g sýra taleggio70 g gorgonzoly70 g...

Recept – houbová omáčka s žampiony a taveným sýrem

Ingredience: 500 g žampionů3 cibulesůl100 g másla1 lžíce polohrubé mouky250 ml sladké...

Recept – houbová omáčka smetanová

Ingredience: 200 g čerstvých hříbků nebo žampiónůcitronová šťáva2 lžíce másla1...

Recept – moravský vrabec

Recept na moravského vrabce není vůbec složitý, přičemž se jedná vlastně o recept tzv. z...

Recept – česneková omáčka

Ingredience: 50 g másla1 větší cibule½ paličky česneku 2 vrchovaté lžíce mouky½...

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Ingredience: 500 g mletého maso4 paprikové lusky2 cibule1 svazek...

Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já...

Recept – kančí guláš s brusinkami

Brusinky jsou výborným doplňkem k masu všeho druhu, zvěřinu nevyjímaje. Důkazem je tento...

Bramborový guláš s kabanosem

Ingredience: 800 – 1000 g kabanosu4 velké oloupané brambory nakrájené na kostičky1...

Srnčí guláš po krumlovsku

Zvěřinové guláše se nejen u nás těší opravdu velké oblibě, ať už se jedná o kančí...

Recept – fazolový guláš

Ingredience: 500 g bílých fazolí400 g uzeniny nakrájené na kostičky200 ml smetany3-4...

Recept – okurková omáčka se smetanou

Ingredience: 50 g másla50 g hladké mouky3 kyselé okurkykyselá smetanacitronová šťáva½...

© 2025 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang